STEPS TO BE TAKEN DURING THE HAZE

Haze can cause several health problems to high-risk people such as children, the elderly, asthma patients and even smokers or vapers.

Here are steps you should take during the haze.

1. AVOID OPEN BURNING

The smoke emanating from open burning remains in the air for a long time. These fumes form larger dust particles and cause bad health consequences to the body.

2. WASH FACE AND BODY AREAS EXPOSED TO HAZE

Haze particles can cause irritation to the eyes and skin. The eyes will turn red and the skin will feel itchy. Immediately wash your body, especially the face and eyes, after outdoor activities.

3. REDUCE OUTDOOR ACTIVITIES

Any intended outdoor activity should be relocated indoors or delayed until outdoor conditions improve. If outdoor activities are absolutely necessary, use anti-dust masks.

4. USE MASKS COVERING MOUTH AND NOSE

The best anti-dust mask for haze is the N95 type. It can filter out small-sized participles more effectively than a surgical mask.

5. GET DOCTOR’S ADVICE

See a doctor immediately for proper health examination and treatment if you have symptoms such as throat irritation, cough, eye irritation, breathing difficulty and skin irritation.

This health information is provided by Dr. Abdul Razak Ahmad, team doctor of Johor Darul Ta’zim FC (JDT). Luaskan Kuasamu Johor.

Hidup Johor Demi Johor
#HarimauSelatan
#SouthernTigers
#PermataSelatan
#JewelOfTheSouth
#JDTuntukSemua
#JDTforAll

LANGKAH-LANGKAH YANG PERLU DIAMBIL KETIKA JEREBU

Jerebu boleh menyebabkan masalah kesihatan kepada mereka yang berisiko tinggi seperti kanak-kanak, orang tua, pesakit lelah dan juga penghisap rokok atau vape (rokok elektronik).

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu diambil ketika berlakunya jerebu.

1. ELAKKAN PEMBAKARAN TERBUKA

Asap yang dihasilkan dari pembakaran akan berada di udara pada tempoh yang lebih lama. Asap ini membentuk habuk yang lebih besar dan memberi kesan kesihatan yang tidak baik kepada tubuh manusia.

2. MEMBASUH MUKA DAN ANGGOTA BADAN YANG TERDEDAH KEPADA JEREBU

Habuk jerebu yang terkena kepada mata dan kulit akan menyebabkan iritasi. Mata akan menjadi kemerahan dan kulit pula akan mengalami kegatalan. Basuh segera anggota badan terutama muka dan mata selepas aktiviti luar.

3. KURANGKAN AKTIVITI LUAR

Aktiviti luar yang telah dirancang hendaklah di atur semula supaya ianya dapat dilakukan di dalam *kawasan tertutup* atau ditunda sehinggalah keadaan semakin pulih. Jika aktiviti luar terpaksa dilakukan, gunakan penutup mulut dan hidung.

4. PENGGUNAAN PENUTUP MULUT DAN HIDUNG

Penutup mulut dan hidung yang paling sesuai ketika jerebu adalah dari jenis N95. Ianya dapat menapis habuk bersaiz kecil dengan lebih berkesan berbanding topeng muka pembedahan (surgical mask).

5. DAPATKAN NASIHAT DARI DOKTOR

Berjumpa doktor dengan segera untuk mendapatkan pemeriksaan kesihatan serta rawatan yang betul sekiranya mengalami simptom-simptom seperti iritasi kepada kerongkong, batuk-batuk, iritasi kepada mata, kesukaran bernafas dan juga kegatalan pada kulit.

Sumber informasi kesihatan ini dibawakan oleh Dr. Abdul Razak Ahmad, Doktor pasukan Kelab Bolasepak Johor Darul Ta’zim (JDT). Luaskan Kuasamu Johor.

[related_post themes="flat" id="121421"]